Polybeton, of gepolierde beton, is van oorsprong een industriële afwerking die zijn weg gevonden heeft naar de particuliere sector. Dit voornamelijk om moderne woningkarakters net dat extra accent te geven!

Polybeton kan toegepast worden in verschillende kleuren en voor verschillende toepassingen:

- Binnenvloer
- Terras
- Oprit

Bovendien heeft deze keuze voor binnenvloer het grote voordeel dat de chapelaag overbodig wordt waardoor de droogtijden ook erg beperkt worden!

De uitvoering van de polybeton zelf is steeds vrij gelijkaardig. Dit in tegenstelling tot de voorbereiding dewelke sterk afhankelijk is van het type werk ( binnenruimte <> oprit ) en het project.

De werken starten met de wapening van de plaat. Meestal wordt er gebruik gemaakt van netwapening, in uitzonderlijke gevallen van vezelwapening.


Eens de wapening op plaats, wordt beton gestort. Deze wordt op het correcte niveau getrokken met behulp van een roterende laser die de referentie controleert die vooraf bepaald is. Deze referentie kan horizontaal of schuin zijn, bijvoorbeeld ingeval van een oprit .
Eens de beton aantrekt, wordt er kwartszand op het oppervlak gestrooid. Dit kwartszand is op voorhand gemengd zodat het de gewenste kleur geeft en wordt zo in de beton gepolierd.
Na het gelijkmatig polieren wordt een curringlaag aangebracht. Deze chemische laag zorgt voor een oppervlaktebescherming en een verhoogt de slijtvastheid van de vloer.
Vanaf dit ogenblik is de vloer op zich voltooid. Door uitzetting onder invloed van warmte kunnen dergelijke massieve vloeren echter scheuren. Om die reden worden vooraf bepaalde krimpvoegen gezaagd in de vloer om de scheurvorming te controleren en esthetisch te vermijden.


Enkele aandachtspunten:

- Voor binnenvloeren wordt een minimumdikte van 10cm aangehouden zonder vloerverwarming, 12cm met vloerverwarming. Indien er binnen dus een polybeton gewenst wordt, dient hier reeds rekening mee gehouden te worden vanaf het ontwerp!
- Qua afwerking en kleuren zijn er diverse mogelijkheden:

  • Lichtgrijs – donkergrijs – antraciet – zwart - ...
  • Inzagen van tegels
  • ...

- Voor opritten/terrassen dient er naast de beton ook rekening gehouden worden met andere aspecten:

  • Uitgravingen
  • Eventuele randstenen
  • Putdeksels
  • Afvoerpunten
  • ...