De huidige evolutie qua EPB-normen wordt steeds strenger en veeleisender. Alleen al om deze reden is een goede vloerisolatie dus groot belang!
De keuzes zijn echter uiteenlopend, en varieert naargelang de toepassing.
Een klein overzicht van de mogelijkheden.

PUR-isolatie: gespoten

Door de vermenging van 2 componenten, isocyanaat en polyol, wordt polyurethaanschuim gevormd. Dit proces wordt uitgevoerd onder hoge temperatuur waarna het gevormde schuim verspoten wordt op de te behandelen oppervlakte onder grote druk.
Een sterke isolatiewaarde zorgt voor een veelvuldige toepassing van dit systeem gezien er een minimale vloeropbouw kan bekomen worden.
Uitvoering gebeurt steeds in lagen van ongeveer 4-5cm dikte en is volledig naadloos.
Nog belangrijker dan de uitvoering is de voorbereiding! Om een maximale hechting te bekomen moet de vloer droog en volldig stofvrij zijn, zoniet kan de hechting van de isolatie verloren gaan.

PUR-isolatie: platen

Het isolatiemateriaal is op zich volledig identiek als de gespoten variante. De uitvoering is echter met platen waardoor er verschillende naden ontstaan.
Een ideale plaatsing omvat echter een dubbele platenlaag die geschrankt ten opzichte van elkaar geplaatst is om de naden maximaal te minimaliseren. Aansluitingen en uitvulspleten worden opgevuld met PUR-schuim om koudebruggen te vermijden.
De platen worden los op de vloer gelegd en blijven ter plaatse dankzij het eigengewicht van de bovenliggende chapelaag.
Om de plaatsing van de platen mogelijk te maken moeten de leidingen wel voorafgaand uitgevuld worden met een uitvullaag die perfect genivelleerd is.

Cementgebonden polystyreenkorrels

Deze isolatielaag is een een samenstelling uit cement als bindmiddel, toeslagstoffen en gerecycleerde EPS-korrels waardoor een lichte en isolerende mortel ontstaat.
EPS = geëxpandeerd polysyreen, in de volksmond gekend als piepschuim of isomo.
Minder voorbereidend werk, goede hechting met de ondergrond en een hoge druksterkte zijn de voornaamste factoren waarvoor dit type gekozen wordt.
Dit type kan eveneens gebruikt worden als isolatie- en uitvulchape in eenzelfde laag.

Schuimbeton

Schuimbeton omvat een samenstelling van cement/mortelspecie en stabiel schuim. Door de 2 te mengen ontstaat in verharde toestand een cellenstructuur met een hoog aantal macroscopische luchtbelletjes die ingesloten zijn in de mortelspecie.
Goede hechting met de ondergrond, hoge druksterkte en zeer prijsvoordelig zijn de voornaamste factoren waarvoor dit type gekozen wordt.
Dit type kan eveneens gebruikt worden als isolatie- en uitvulchape in eenzelfde laag.